In urma cu doi ani, reputatul profesor, muzicolog, compozitor, lexicograf si critic muzical Viorel Cosma, care va implini pe 30 martie a.c. venerabila varsta de 90 de ani, si-a lansat in aula Palatului Cantacuzino volumul monografic dedicat unei alte mari personalitati ale culturii romane, cel care a fost celebrul muzician, compozitor si dirijor de ansamblu coral roman, dirijor si director pe viata al Corului National de Camera “Madrigal”, Marin Constantin.
Intitulata “Dirijorul Marin Cosntantin – Portret eseistic”, cartea maestrului Viorel Cosma este cea cu numarul 100 pe care domnia sa a publicat-o de-a lungul intregii sale activitati publicistice si muzicale, o monografie ce cuprinde datele biografice si parcursul artistic al lui Marin Cosntantin, la care se adauga cronicile concertelor sustinute de-a lungul timpului si lista discografica si a repertoriului Corului “Madrigal”, un bogat si diversificat repertoriu, ce leaga epoca Renasterii de cea a muzicii contemporane.
Aparuta sub egida Editurii si Tipografiei “Magic Print” din municipiul Onesti, in conditii grafice de exceptie (in format editie de lux), cartea insereaza in cele peste 300 de pagini ale sale o frumoasa colectie de fotografii care sustin textul, din care peste 100 de pagini cuprind documente de mare valoare muzicala (repertoriul corului ce include peste 900 de piese!, afise si programe de concerte, bibliografie, discografie si filmografie).
“Cred ca Marin Constantin merita cu prisosinta aceasta carte si sunt convins ca efectul acestei lucrari este foarte promitator pentru viitorul muzicologiei românesti. Unul dintre lucrurile noi, importante pe care le aduce aceasta monografie este faptul ca în capitolul central al cartii, am facut comparatia între sapte mari dirijori de cor ai României din ultimii 200 de ani, încercând sa descopar astfel omul de sinteza care a fost Marin Const