Înați clerici americanii au avut parte de poziții importante în timpul pontificatului actualului Papă.
Anunțul Papei Benedict al XVI-lea că va părăsi poziția din fruntea Bisericii catolice a luat prin surprindere și a generat speculatii cu privire la identitatea viitorului papă. Poate fi acesta un american? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Cei mai multi cred ca nu. Statele Unite au suficienta putere in lume pare sa fie opinia generala, care ar descuraja o astfel de varianta. Dar gestul actualului papa este si el unul neasteptat, poate ca el anunta o noua surpriza.
Ierarhia bisericii catolice are de facut fata unor dileme procedurale cum ar fi convocarea unui conclav, pentru alegerea unui nou papa, fara ca acesta sa fie precedat de o inmormintare. Precedentul este vechi de peste 600 de ani. Papa Ioan Paul al II-lea, predecesorul lui Benedict, a pus capat unei traditii de 455 de ani, timp in care biserica a fost condusa de italieni. Actualul Papă a fost primul nascut in Germania, din secolul al XI-lea incoace.
In aceste conditii, cardinalul de New York, Timothy Dolan, se intreaba ce relevanta mai au obiceiurile. Americani au avut parte de pozitii importante in timpul pontificatului actualului papa. Cardinalul William Levada, fost arhiepiscop de San Francisco a fost primul american in fruntea influentei Comisii pentru doctrina a Vaticanului. Cardinalul Raymond Burke, fost arhiepiscop de St. Louis este primul american la conducerea Tribunalului Suprem al Vaticanului. Benedict a numit alti americani de asemenea in pozitii influente.
Dar, pe de alta parte, biserica catolica americana are si multe probleme, in principal cazurile de molestare sexuala, nu putine la numar. Intre cei 11 cardinali americani, care vor vota pentru viitorul papa, se numara Roger Mahony, fost arhiepiscop de Los Angeles,