Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, potrivit unui sondaj realizat de către Compania de Cercetare Sociologică şi Branding. Sondajul amintit arată că 66 la sută dintre respondenţi au “foarte multă” şi “destul de multă” încredere în biserică, fiind pentru prima dată când indicatorul coboară sub 70 de procente. În schimb, a crescut încrederea pe care cetăţenii o au în Armata, Guvernul şi Preşedinţia. Prea Fericitul Daniel este depăşit la capitolul încredere de Mugur Isărescu, Sorin Oprescu şi chiar Victor Ponta.
Sondajul a avut loc în perioada 7-12 februarie 2013, pe un eşantion de 1.004 persoane. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, iar eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95 la sută, este de +/- 3,1 la sută.
Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, nu consideră că sondajele “de acest gen” ar avea mare relevanţă: “Nu au avut nici când indicau 84 la sută şi nu au nici acum, la 66 la sută”.
Întrebat dacă scadalurile din ultimii ani în care au fost implicate feţele bisericeşti au adus atingere imaginii instituţiei, oficialul eparhiei a preferat să arunce vina pe alţi factori. Iar principalul vinovat ar fi mass-media: “Erodarea imaginii instituţiei bisericii este o realitate, cauzată de mai mulţi factori. Una din cauzele principale o reprezintă mediatizarea, uneori excesivă, a activităţilor negative din instituţie”. Şi bisericii îi revine o parte din vină, dar numai pentru că “instituţia nu ştie să-şi gestioneze corespunzător imaginea”, a mai spus Gârdan. În opinia sa, un alt element care “dăunează” bisericii îl constituie aplicarea unui standard dublu: “Biserica se administrează şi îşi desfăşoară activitatea după propriile norme. Când acestea nu sunt acceptate de cei care evaluează activitatea bisericii d