Foto: mybanktracker.com
Băncile din România continuă să ţină costurile de finanţare ridicate. În ultimii doi ani au plătit din ce în ce mai puţin la depozite, în timp ce dobânzile la credite au crescut. Câştigurile mai mari din diferenţa de dobândă nu au salvat însă sistemul de încă un an cu pierderi, după ce creditele neperformante au crescut puternic şi activitatea de creditare a rămas anemică.
Bancherii din România motivează, de regulă, dobânzile mari la credite prin costurile mari ale finanţării: pentru că inflaţia în România este ridicată, atunci aceştia trebuie să ofere dobânzi ridicate la depozite, drept urmare, dobânzile la credite trebuie să fie şi ele mai ridicate. Mai mult, costul riscului trebuie acoperit de către bănci de undeva.
Logica bancherilor este, în mare măsură, valabilă. Doar că marja de câştig a băncilor din România din diferenţialul de dobândă este cu mult mai mare decât cea a băncilor din ţările din regiune.
Marjele de câştig grase…
În medie, datele aferente lunii decembrie 2012 arată că băncile au plătit o dobândă de 5,3% pentru depozitele noi în lei şi au încasat o dobândă de 10,5% pentru creditele noi. Diferenţa (spread) de dobândă, care reprezintă câştigul băncii, este de 5,1 puncte procentuale. Pentru creditele şi depozitele în sold, spread-ul ajunge la 6,3 pp.
La sfârşitul anului trecut, băncile din Polonia aveau un câştig de 6,4 pp la creditele noi pentru populaţie, cele din Bulgaria de 4,5 pp (leva) iar cele din Cehia de 3,9 pp (coroane ceheşti).
…pun presiune pe firme…
Firmele, pe lângă faptul că au tot mai greu acces la finanţare, sunt încărcate şi ele de o presiune în creştere pe dobânzi. Băncile extrag un câştig de 4,6 pp pentru creditele noi faţă de depozitele firmelor şi de 5,2% pentru cele în sold, dublu faţă de alte ţări din regiune.
Mai mult pe Economica.net Foto: mybanktracker.com