Compania de procesare de carne Spanghero, acuzata ca a etichetat voit carnea de cal drept carne de vita, va putea produce anumite tipuri de preparate, dupa ce autoritatile franceze i-au suspendat partial licenta.
Firma va putea produce carne tocata, carnati si diverse tipuri de preparate gata pentru a fi mancate, insa nu si preparate ce au carne inghetata, relateaza BBC News.
Saptamana trecuta, Franta a suspendat licenta Spanghero, acuzand firma ca ar fi etichetat in mod voit carnea de cal drept carne de vita, dupa ce, in timpul scandalului, abatoarele din Romania fusesera acuzate de acest lucru, in mod nedrept.
"Pana in acest moment, 80 la suta din intregul stoc de carne a fost verificat si continuam pentru a analiza si restul de 20 la suta", a anuntat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.
Anterior, autoritatile franceze precizasera ca Spanghero ar fi etichetat gresit carnea in cunostinta de cauza, insa nici un angajat al firmei nu trebuie penalizat pentru acest lucru.
De altfel, liderii sindicali ai celor aproximativ 300 de angajati ai Spanghero au declarat ca ridicarea licentei inseamna "moartea" companiei. "Angajatii nu ar trebui sa plateasca pentru neregulile managerilor", a spus Laurent Berger, seful de sindicat.
Scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita a afectat cel putin 12 tari europene. Guvernul francez crede ca vanzarea de carne de cal drept carne de vita a durat sase luni, fiind vorba de aproximativ 750 de tone de carne.
Spanghero a importat carne din Romania si a vandut-o unei alte companii, Comigel, care produce alimente inghetate intr-o fabrica din Luxemburg. Ministrul francez pentru Protectia Consumatorului, Benoit Hamon, a declarat ca abatoarele din Romania au etichetat corect carnea de cal. "In urma investigatiei, se pare ca primul agent sau