Guvernul Ponta se pregăteşte să adopte marţi prin ordonanţă de urgenţă timbrul de mediu, prin care aduce o nouă formulă de calcul pentru taxa auto.
Ordonanţa de urgenţă pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului arată că noua formulă de calcul pentru timbrul de mediu va fi: suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde:
A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2
Pentru autovehiculele de tip M1 (cu maximum 8 locuri) cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula: Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde:
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;
D = cilindreea - capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3.
VEZI AICI ORDONANŢA DE URGENŢĂ
Vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia. Dacă persoana care solicită înmatricularea sau prima transcriere a dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei înmatriculării autovehiculului, atunci timbrul se calculează în funcţie de anul fabricaţiei.
Actul normativ arată că timbrul de mediu poate fi contestat atunci când persoana care urmează să înmatriculeze sau să transcrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat poate face dovada că autovehiculul său s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea indicată de grila prevăzută în anexa nr. 3.
În termen de 15 de zile de la data intrarii în v