În luna februarie, Muzeul Naţional de Artă al României reia seria programelor şi evenimentelor pentru adolescenţi cu o întâlnire care va sta sub semnul poveştilor nebănuite din spatele operelor de artă.
“Realitatea din spatele imaginii”
O întâlnire pentru tineri şi adolescenţi în expoziţia “Mărturii. Frescele Mănăstirii Argesului” care va propune să mergeţi mai departe de ceea ce vedeţi, să priviţi în profunzime şi să analizaţi ceea ce se află în spatele unei lucrări de artă, a personajelor portretizate sau a obiectelor de care aceştia erau înconjuraţi.
Exista oare noţiunea de modă acum 500 de ani? Şi dacă da, cum foloseau Neagoe Basarab şi contemporanii săi moda pentru a-şi construi şi modifica imaginea folosindu-se de aparenţe şi iluzie?
Dar culorile? Erau ele folosite doar pentru a încânta ochii privitorului sau erau şi purtătoare de mesaje ascunse?
După ce criterii îşi modelau liderii din trecut imaginea lor publică şi cum s-a transmis această imagine până astăzi? Mascau oare imaginea publică şi titlul lor nobiliar o altă realitate şi anumite secrete pe care aceştia nu le doreau dezvăluite?
Răspunsurile la aceste întrebări, şi nu numai, le puteţi afla participând la programul “Realitatea din spatele imaginii”, mai mult decât o simplă vizită într-o expoziţie.
Fiecare întâlnire se va desfăşura sub forma unei vizite active în muzeu, urmată de un atelier de creaţie în care participanţii vor recrea şi decora o piesă vestimentară din garderoba principilor de acum 500 de ani.
Întâlnirile vor avea loc astfel:
Sâmbătă, 23 februarie 2013, începând cu ora 12:00, program pentru cei cu vârste curpinse între 13 şi 14 ani (clasele VII - VIII). Durata aproximativă a programului: 2 ore.
şi
Duminică, 24 februarie, începând cu ora 12:00, program pentru cei cu vârste curpinse între 15 şi 18/19 ani (clasele IX