Este Religia o materie pe care elevii nu trebuie sa o rateze in educatia lor in toate cele 13 clase ale invatamantului preuniversitar? Intrebarea a reaparut in spatiul public odata cu punerea in dezbatere de catre Ministerul Educatiei a planului-cadru pentru invatamantul primar. Potrivit planului, Religia face parte din materiile obligatorii inca din clasa pregatitoare. "Religia este in curriculum datorita asocierii dintre politicieni si cler, mai ales Biserica Ortodoxa Romana, ca impact asupra electoratului", a declarat pentru HotNews.ro Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei. De cealalta parte, teologul Radu Preda sustine ca religia, "ca materie scolara, isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori".
"Suntem intr-un moment in care se schimba generatii", este de parere sociologul Barbu Mateescu, in timp ce Miclea mai da un motiv pentru predarea religiei inca de la clasa pregatitoare: sunt prea putine parohii pentru toti absolventii de invatamant teologic, asa ca acestia au nevoie de locuri de munca.
Foto: Agerpres
Cele mai importante idei sustinute de specialistii consultati de HotNews.ro:
Cercetarile arata ca nu devii nici mai religios, nici mai moral prin studierea Religiei in scoalaEa este in curriculum datorita asocierii dintre politicieni si cler, mai ales Biserica Ortodoxa Romana, ca impact asupra electoratuluiImpactul mai degraba cred ca este negativ decat pozitiv in modul in care se studiaza religia in scoli acum. Deci la clasa pregatitoare sa pui Religia este o aberatie totala. Anual absolva in invatamantul teologic din Romania, de toate felurile, 11.500 de absolventi. Nu sunt nicidecum atatea parohii. Atunci bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facu