Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la dezrobirea romilor, la Primăria Sectorului 6 a fost demarat procesul de înfiinţare a primului Muzeu al Culturii Romilor din România. În cadrul muzeului vor fi prezentate originile, obiceiurile romilor, dar şi obiecte de artă vechi de mai bine de 150 de ani.
Muzeul va avea o suprafaţă totală de 1.500 de metri pătraţi, însă nu se ştie încă locul exact pe care va fi amplasat. „Avem în vedere mai multe terenuri din sector unde vom putea amplasa muzeul. Trebuie să luăm în calcul utilităţiile precum canalizarea, curentul electric. În două săptămâni vom avea locaţia exactă”, a declarat în cadrul conferinţei, Gabriel Petrea, viceprimarul Sectorului 6.
Muzeul mobil al ţiganilor este realizat dintr-o structură metalică care se îmbină precum piesele de puzzle, iar montarea sa va dura mai puţin de două luni de zile. „Piesele au fost realizate de o firmă privată şi urmează să fie asamblate, îi vom da drumul pe segmente în funcţie de dotări”, a declarat arhitectul Khalid Inayeh.
Muzeul va costa jumătate de milion de euro
Cel mai deveme, muzeul va fi deschis în luna mai, iar construcţia în care va fi amenajat a costat aproximativ 400.000 de euro, bani luaţi prin cadrul unui proiect de finanţare POSDRU accesat în anul 2010.
Costul întregului proiect se va ridica în jurul sumei de 500.000 de mii de euro. O parte din bani va fi dată de către organizaţia care se ocupă de proiect KCMC, iar o altă parte din sumă va obţinută prin finanţări publice.
„Acest proiect se va baza pe finanţări publice, clădirea o avem, terenul îl vom primi de la Primăria Sectorului 6. Avem, de asemenea, şi managementul, şi conceptul acestui muzeu, precum şi resursele umane necesare definirii conceptului, însă aşteptăm finanţări din toate ramurile societăţii. Sperăm ca şi romii să participe la aceste finanţări, pentru că muzeul este despre