La sfarsitul verii, inceputul toamnei, mii de manji sunt facuti pastrama in toata Moldova. E o carne ieftina, pentru ca iepele fata an de an, iar caii la targ n-au valoare mare. Ca sa nu capete miros, manjii nu trebuie munciti, ci tinuti doar la pascut. Ce-i oripileaza pe englezi, la noi e considerata delicatesa
Carnea care a oripilat o lume intreaga este condiderata fara pereche prin satele iesene. Sute de cai sfarsesc anual sub cutitele macelarilor iar singura problema a gospodarilor este ca nu cumva activitatea lor sa fie depistata de autoritati.
Carnea de cal e dulce
Scandalul carnii de cal din Anglia este privit cu amuzament la Grajduri. Aici satenii mancanca de cand se stiu carne de cal si numai teama ca ar putea fi sanctionati ii opreste sa recunoasca deschis acest lucru. „Nu, poate la romani sa se taie cai. Noi, tiganii, nu mancam cal. Nu mancam nici macar iepure”, sustine un rrom intre doua varste care tocmai iesise din curtea unui palat cu turnulete. La una dintre carciumile din sat discutia se anima in momentul in care consumatorii se conving de faptul ca nu facem parte din nicio organizatie pentru protectia animalelor. „E foarte buna carnea de cal, e dulce”, sustine Ciprian, unul dintre satenii din Grajduri.
I se suceste gatul
Problema cea mai mare este, in opinia lui Ciprian, faptul ca autoritatile microcipeaza caii. „Chiar daca e calul tau, are microcip si poti sa ai probleme cu veterinarul daca il tai. Cei mai buni sunt manjii”, explica Ciprian. Sateanul se lauda ca a taiat pana acum mai mult de 100 de cai si manji, pe care i-a transformat in pastrama. „Nu se taie cum se taie vaca. Nu-i dai in cap, pentru ca face cheaguri de sange la creier. Ii sucesti gatul si ameteste, dupa care il tai”, povesteste el. De la cal se mananca inclusiv capul. „Se fierbe si ies oasele curate, ca la racituri. Carnea de la cap se mananca.