Eveniment în lumea gastronomică: luni se face public noul palmares al celebrului ghid Michelin, ediţia 2013, dar faimoasa publicaţie va fi disponibilă în librării de-abia pe 1 martie. Încă dinaintea anunţului oficial al noilor recompensaţi anul acesta, mai multe publicaţii şi site-uri specializate au dezvăluit de două-trei zile noutăţile clasamentului. Cum şi când a apărut acest ghid Michelin?
A devenit un adevărat ritual: în fiecare an, în a doua parte a lunii februarie, lumea gastronomiei aşteaptă cu sufletul la gură mult-râvnitul clasament ce va fi anunţat în cursul unei conferinţe de presă. Scurgeri în ziare, mai mult sau mai puţin controlate, au ridicat însă deja o parte din vălul care va fi dat la o parte complet luni. Astfel, ca şi anul trecut, ştim deja că un singur restaurant intră în 2013, în cenaclul restrâns (doar 26 în toată Franţa) al celor care beneficiază de trei stele Michelin. E vorba de restaurantul "La vague d’or" de la Saint-Tropez, condus de tânărul bucătar Arnaud Donckele, în vârstă de numai 35 de ani.
În fruntea unei instituţii care prezintă cu precădere produse regionale–peşti din Mediterană, miel de Sisteron, macaroane cu foie gras şi brânzeturi locale–"La vague d’or" primind trei stele era oarecum de aşteptat, spun criticii gastronomici. Restaurantul, deschis doar şase luni pe an, de la mijlocul lui aprilie, până la mijlocul lui octombrie oferă o varietate mare şi greu de tradus, de feluri de mâncare, totul, evident, la preţuri astronomice-cel mai ieftin meniu era anul trecut 170 de euro, evident fără vin inclus. Pe lângă această unică promoţie "trei stele" în ghidul 2013, Michelin mai acordă anul acesta două stele unui număr de cinci noi restaurante gastronomice, nici unul aflat la Paris, unde există însă de mai mulţi ani astfel de "vicecampioni".
Să rămânem o clipă însă la Paris, unde celebrul "Meurice" de pe Rue d