NEPUTINCIOŞI ÎN FAŢA FIRMELOR CARE AU DEVENIT CONTESTATARI DE PROFESIE
Companiile care şi-au făcut un obicei din a contesta licitaţiile publice, chiar dacă nu au motive, vor rămâne fără suma depusă drept garanţie de participare. Excluderea de la licitaţiile publice nu se poate aplica, din cauza normativelor UE.
Parlamentul vrea să schimbe legislaţia privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, Ordonanţa 34/2006, astfel ca demararea unor investiţii să nu mai poată fi blocată de fel de fel de contestaţii fără temei. Cel mai bun exemplu în acest sens este al contestaţiilor repetate depuse anul trecut în ceea ce priveşte contractul de amenajare a pistei Aeroportului Ghimbav, din cauza cărora începerea lucrărilor a fost amânată pentru primăvara aceasta.
Senatorul braşovean Viorel Chiriac (foto), care face parte din Comisia parlamentară pentru Administraţie Publică, ce s-a ocupat de revizuirea acestei ordonanţe, a precizat, că parlamentarii au intenţionat să le interzică societăţilor care depun contestaţii fără temei să mai participe la licitaţii publice timp de un an, dar o astfel de măsură este considerată abuzivă. „Cei de la Consiliul pentru Soluţionarea Contestaţiilor au spus că o astfel de măsură contravine normelor europene. Contestaţiile care blochează lucrări sunt chestiuni ce îi frământă pe primari, dar nu avem cum să le interzicem nişte drepturi acestor firme”, a precizat Chiriac.
Singura modificare adusă legii, pentru a descuraja firmele care şi-au făcut un obicei din a contesta licitaţiile publice, chiar dacă nu au motive, este de a li se reţine suma depusă drept garanţie de participare. Modificările aduse ordonanţei vor fi supuse dezbaterii Parlamentului. NEPUTINCIOŞI ÎN FAŢA FIRMELOR CARE AU DEVENIT CONTESTATARI DE PROFE