De la Frank Sinatra şi Beatles până la Taylor Swift, imnurile închinate dragostei pot fi auzite la orice post de radio. Dar intră într-un muzeu de artă contemporană şi o asemenea dovadă a pasiunii va fi adesea inexistentă.
Dragostea a fost un subiect predilect pentru iluminişti, pictori precum Auguste Renoir în secolul al XIX-lea sau un artist ca Roy Lichtenstein în secolul XX, dar astăzi arta respinge dragostea cu înverşunare. Cu toate acestea, există câţiva artişti contemporani care spun poveşti de dragoste, se arată într-un articol publicat pe site-ul artnews.com.
Anul trecut, expoziţia „The Progress of Love“ a reunit artişti europeni şi africani, oferind o perspectivă multiculturală asupra subiectului curtării.
Artista franţuzoaică Sophie Calle a expus în 2007 colecţia „Ai grijă de tine“, inspirată fiind de un email trimis ei de către iubitul care o anunţa că vrea să încheie relaţia. Se termina cu următoarele cuvinte: „Aş fi vrut ca lucrurile să fi fost diferite. Ai grijă de tine“.
Pentru a face asta, Calle a trimis scrisoarea către 107 femei din domenii diferite: o scriitoare, o avocată, un psihiatru – cerându-le să interpreteze textul. Reacţiile au fost înrămate. Repetiţia scrisorii originale a golit cuvintele de sens, făcându-le să pară absurde sau, cel puţin, interpretabile.
Când a fost întrebată cum ar interpreta ea însăşi colecţia, Calle a răspuns: „Cred că este o lucrare despre dragoste (am putea spune, într-un fel, că bărbatul care mi-a trimis emailul de despărţire mi-a devenit muză), iar interpretările (era felul meu de a răspunde unei scrisori pe care nu am înţeles-o) şi terapia (am devenit prea ocupată pentru a plânge şi din ce în ce mai atrasă de proiect, din ce în ce mai puţin de bărbat) şi distanţa (o joacă de-a sentimentele) etc... Cine ştie? Dar încerc să nu spun despre ce e lucrarea mea. Îi las pe alţii să fa