Ideea introducerii din aprilie a impozitului pentru firmele din domeniul hotelier a stârnit reacții divergente în rândul celor vizați de impozit. Noul regim fiscal va complica mult viața celor care vor trebui să îl achite, spun fiscaliștii Sursa: EVZ
Noul impozit vizează reducerea evaziunii dintr-un domeniu puternic marcat de acest fenomen. Fie că înregistrează sau nu profit, hotelurile, pensiunile şi restaurantele ar urma să îl achite, autorităţile încercând astfel să îi aducă în rândul contribuabililor pe cei care şi-ar fi ascuns profiturile pentru a nu plăti mai nimic la stat. Însă, atrag atenţia reprezentanţi din domeniu, forfetarul ar putea lovi tot în bunii platnici.
„Dacă scopul, de care ne plângem şi noi, este combaterea activităţilor evazioniste şi a muncii la negru în turism, atunci introducerea acestui nou impozit este de la început sortită pieirii. Va exista în continuare evaziunea, prin emiterea notelor de plată nefiscale în loc de bon fiscal, neraportări de TVA etc.”, atrage atenţia Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România. În replică, ministrul pentru Turism şi IMM-uri, Maria Grapini, a spus însă că Enache reprezintă tocmai un sector care pare să fi învăţat anii trecuţi să îşi ascundă profiturile, de aceea se teme de noua taxă.
Greu de taxat
Dincolo de disputele autorităţi - mediu de afaceri, stabilirea nivelului impozitului ridică probleme serioase. Calculat în funcţie de capacitate, de clasificare, amplasare şi sezonalitate, acesta ar putea avea un nivel similar pentru unităţi care, deşi asemănătoare, au venituri diferite, aflându-se în faze diferite ale business- ului. Companiile la început de drum au o cu totul altă profitabilitate faţă de cele cu vechime pe piaţă, atrag atenţia reprezentanţi ai pieţei.
Dacă acestora li se aplică un impozit similar celui pentru firmele deja consacrate, vor fi de