Jumătate din puțurile de captare de la Pildești nu mai funcționează. Începând de vineri, presiunea apei pe timpul nopții a fost redusă. Primarul Romanului a informat toate autoritățile competente cu privire la situația furnizării apei potabile în oraș.
Problema furnizării apei către romașcani a ajuns la București. Primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a precizat că, la momentul actual, lipsa apei reprezintă prioritatea zero a administrației publice locale. În zona de captare a apei potabile de la Pildești, mai puțin de 50 de puțuri sunt funcționale, din cele 96 existente.
“Trebuie continuate lucrările pe care le-am solicitat. Proiectul a început în 1996, dar a fost făcut doar pe jumătate. La sfârșitul săptămânii trecute am înmânat solicitările mele către doamna deputat Elena Udrea, domnul senator Leonard Cadăr și domnul senator Ioan Chelaru. De asemenea, am informat cu privire la această situația prefectul județului, președintele Consiliului Județean, dar și Apele Române. De acum, nu mai ține de mine rezolvarea acestei probleme”, a afirmat primarul Laurențiu Leoreanu.
Acesta a spus că varianta conductei de la Timișești – racordată la rețeaua de apă a Iașiului – nu este una avantajoasă pentru cetățeni, întrucât prețul apei ar fi și mai mare decât acum. În plus, conducta de la Timișești ar avea un diametru prea mic pentru necesarul de apă al municipiului, iar țeava în sine, nefolosită de mult timp, ar trebui curățată, situație care presupune costuri suplimentare. “Am discutat cu cei de la Apa Serv și, în cazul în care situația degenerează, se va apela inclusiv la această soluție, chiar dacă nu e cea mai bună. Le-am spus celor de la Apa Serv că și ei trebuie să-și asume o parte din cheltuieli, dacă nu se rezolvă problema cu puțurile”, a mai declarat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.
Problemele la pânza freatică din zon