„Rara avis” – acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine situaţia medicilor anestezişti din spitalele româneşti de stat. Cu toate că este nevoie de ei ca de aer până şi la o simplă sutură a plăgilor, specialiştii în antestezie sunt tot mai greu de găsit şi angajat. În plus, până şi a-i păstra ca angajaţi odată ce ai reuşit să îi afli a devenit o reală provocare pentru conducerile unităţilor medicale, anestezia fiind una din specializările cele mai căutate, în prezent, în domeniul medical. Cum Sălajul nu face excepţie în rândul celorlalte judeţe din ţară, este de înţeles că şi spitalele unde se adresează sălăjenii se confruntă cu o lipsă acută de medici anestezişti.
Dacă la Interne sau la Pediatrie, managerii de spitale mai au norocul să prindă măcar câte un rezident, la Anestezie până şi aceştia sunt tot mai puţini. Ca să nu mai vorbim de medici, care, sătui până peste cap de remuneraţiile cu ţârâita şi de condiţiile adeseori inumane din spitale, lasă totul baltă şi pleacă în străinătătate, unde salariul în domeniu ajunge la aproximativ 4.000 euro/lună.
În lipsa lor, de ani de zile, spitalele scot posturi la concurs, în speranţa că îşi vor întregi echipele, însă experienţa ultimilor ani arată că oamenii nu sunt interesaţi să lucreze în unităţile sanitare de stat. Posturile slab remunerate nu sunt atrăgătoare pentru specialiştii care şi-au tocit coatele ani în şir pe băncile facultăţilor de medicină şi care vor să fie apreciaţi pe măsura muncii şi a studiilor efectuate, adică plătiţi cu un salariu decent.
Chirurgia şi ATI volatizate la Jibou
Mai toate unităţile sanitare din ţară funcţionează sub normativ, la acest capitol, iar Sălajul se încadrează în ecuaţie. Ba mai grav, la Spitalul Orăşenesc Jibou secţia Chirurgie a dispărut cu circa 10 ani în urmă, cu toate că în trecut aici se efectuau operaţii aproape zilnic, de medici chirurgi