DNA ofera imunitate. Cu generozitate. Discretionar. Nu o spun eu, de aceasta data, ci o spune o persoana mult mai avizata. Primul-ministru al Romaniei. Victor Ponta. In direct si la ora de varf. Evident, asa stau lucrurile. Iar statul roman are o problema. Problema ce nu se va solutiona prea curand. Ne aflam in plin cerc vicios?
La un post de televiziune, aflat in direct, interogat asupra modului in care lucreaza Directia Nationala Anticoruptie, premierul Victor Ponta a facut cateva afirmatii socante. Pentru ca au in spate autoritatea unui premier. Si experienta acestuia dupa mai multe luni de guvernare. Directia Nationala Anticoruptie evita sa cerceteze si sa solutioneze plangerile penale formulate de reprezentantii Guvernului care, in urma unor operatiuni de audit, au descoperit grave incalcari ale legii, de care s-au facut vinovati fruntasi PDL. Respectivele dosare zac in uitare. Este prima afirmatie. A doua e ca DNA, spre uimirea sa, se ocupa de nimicuri. Neglijand marea coruptie, eforturile procurorilor, atatia cat sunt si cu pregatirea pe care o au, se risipesc in cauze minore. Intr-o adevarata frenezie, pentru a-si largi competentele, DNA a ajuns sa se ocupe si de lideri politici ai unor organizatii locale mici. Care, evident, nu au cum sa prejudicieze banul public de sume prea mari.
Dar corolarul acestei lipse de reactie a DNA in raport cu cei care au condus Romania sub regimul Traian Basescu si al disiparii energiei institutiei in cauze minore il reprezinta intepenirea pe post a lui Daniel Morar, peste normele prevazute de lege.
Dupa atatia ani, chiar daca Daniel Morar ar fi fost cel mai competent, cel mai curajos si cel mai activ si motivat sef al acestei institutii, ceea ce nu este sub nicio forma adevarat, el ar fi fost lovit de rutina. Iar rutina capului conduce la rutina intregului corp de procurori. Premierul Victor Ponta semnaleaza