Conopida cu brânză este unul dintre puţinele feluri de mâncare descris ca „papa pentru copii“. Poate că merită această denumire deoarece este destul de anostă şi foarte moale, bună pentru dinţişorii copiilor. Dar să nu uităm că are în compoziţie şi brânză, aşa că, dacă ştii cum s-o găteşti, poate deveni o garnitură sau un fel de mâncare de sine stătător perfect.
Conopida
„Metoda englezească“ presupune gătirea conopidei la aburi timp de 15-20 de minute, înainte de a fi îmbrăcată în sosul de brânză. Deşi acest lucru arată impresionant pe o farfurie, alb pe alb, exteriorul legumei este foarte moale şi servirea ei întreagă înseamnă că sosul nu va ajunge peste tot, potrivit „The Guardian“.
Toată lumea a trecut la „metoda franceză“, care, deşi e mai complicată, dă cele mai bune rezultate. Florile unei conopide se fierb individual, dar nu timp de un sfert de oră. Timpul exact de fierbere a florii de conopidă depinde de cât de mare este. Bucătarul Nigel Slater spune trei-patru minute, iar Jamie Oliver ne sfătuieşte s-o ţinem cinci. Sfatul publicaţiei „The Guardian“ este să nu depăşim patru minute, pentru ca leguma să nu se înmoaie excesiv şi să crănţăne puţin atunci când muşcăm din ea.
Sosul de brânză
Un bun sos realizat din brânză este cheia în această reţetă. Mulţi bucătari evită bechamelul, dar Nigel Slater şi alţii rămân la reţeta originală şi realizează un sos pe bază de lapte cu ceapă, usturoi şi dafin. Se completează cu smântâna care îi va conferi consistenţă, dar şi un gust mai bogat. Dacă se foloseşte smântână mai grasă , sosul nu va avea de suferit la consistenţă şi nici nu se va face apos atunci când îl vom băga la cuptor împreună cu conopida.
Brânza
Brânza Cheddar este alegerea evidentă, fiind vorba de o brânză britanică recomandată de o publicaţie britanică, plus că Slater spune că această brânză „dă cele mai bune rezul