Meteoritul care a explodat la mică altitudine deasupra regiunii Celiabinsk din munţii Urali a provocat o adevărată „Goană după meteor“, ca în celebrul roman al lui Jules Verne.
Numeroşi vânători de meteoriţi s-au deplasat în zonă pentru a căuta fragmente ce se pot vinde la preţul de câteva mii de dolari pe gram, conform Reuters.
Un astfel de căutător de meteoriţi a estimat că o bucată de meteorit ar putea să se vândă cu până la 66.000 de ruble (2.200 de dolari) pe gram - de peste 40 de ori mai mult decât preţul gramului de aur. „Deocamdată este greu de fixat un preţ... Cu cât sunt găsiţi mai puţini meteoriţi, cu atât preţul lor creşte" a susţinut Dmitri Kacikalin, membru al Societăţii ruse a pasionaţilor de meteoriţi.
Cercetătorii de la Universitatea Federală din Urali au fost primii care au anunţat o captură semnificativă: 53 de obiecte mici, din piatră, închise la culoare, culese din jurul lacului Cebarkul, în apropiere de Celiabinsk. Conform testelor la care au fost supuse, aceste obiecte au fost confirmate drept meteoriţi. Conform analizelor preliminare este vorba de nişte meteoriţi obişnuiţi, din rocă, cu un conţinut de fier de aproximativ 10%.
Fragmentele au între 0,5 şi 1 cm., iar oamenii de ştiinţă speră că eventualele bucăţi mai mari au căzut în lac, unde, după explozia de vineri s-a format o spărtură în gheaţă de aproximativ 8 metri. La căutarea organizată a fragmentelor de meteorit au participat 20.000 de oameni, în timp ce numeroase alte persoane au început să caute pietre care arată mai deosebit, în speranţa că se vor dovedi a fi bucăţi de meteorit.
Inevitabil, primele rezultate ale căutătorilor independenţi au apărut şi pe internet, unde anumite bucăţi de aşa-zişi meteoriţi se vând drept chilipiruri pentru doar 1.000 de ruble (33,18 dolari). Majoritatea celor care au postat astfel de anunţuri încearcă să-i asigure pe event