În România sunt aproximativ 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu bolile Crohn şi rectocolită
Este în creştere numărul tinerilor, inclusiv cel al copiilor, afectaţi de bolile inflamatorii intestinale (BII), care, totuşi, pot fi ţinute sub control prin terapii biologice, extrem de costisitoare, avertizează specialiştii participanţi la cel de-al VIII-lea Congres consacrat BII, organizat de The European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) şi Federaţia Europeană a Asociaţiilor pentru Boala Crohn şi Colite (European Federation of Crohn's and Colitis Associations), Viena, 13 -16 februarie.
“Aproximativ trei milioane de europeni suferă de BII, boala Crohn şi colita ulcerativă, afecţiuni cronice severe. Unul din doi pacienţi cu boala Crohn are nevoie de o intervenţie chirurgicală majoră în termen de zece ani de la diagnostic, iar riscul de cancer de colon e dublu la unii pacienţi cu colită ulcerativă”, sunt principalele concluzii ale unui studiu prezentat de dr. Tine Jess, de la National Health Surveillance and Research Danemarca.
Cu ocazia acestui evenitment medical, conf. dr. Liana Gheorghe, şef de secţie, Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, a subliniat că, deocamadată, în ţara noastră, BII încă nu înregistrează o creştere alarmantă, probabil, şi pentru că încă mai respectăm alimentaţia tradiţională.
“În urmă cu zece ani am făcut primul studiu mare de epidemiologie şi am găsit o prevalenţă de 0,5/100.00 de locuitori la boală Crohn şi de 1,5/100.000 la rectocolită, ceea ce este foarte puţin. De atunci, s-a mai făcut un studiu la Timişoara, sub egida Societăţii Europene, care a arătat o oarecare creştere, dar comparativ cu ţările vecine şi restul Europei numărul este mai mic. Boala începe să fie frecventă la tineri din cauza obiceiurilor alimentare. Vrem să refacem studiul de epidemiologie la nivel