Armata chineză a înfiinţat un departament special de atacuri cibernetice considerat a fi cea mai "prolifică unitate de spionaj infiormatic din lume", arată un raport al unei firme americane de securitate virtuală, care a identificat un cuib de ciber-atacuri într-un imobil din Shanghai. Sursa: Reuters
În ultimii trei ani, societatea Mandiant, care oferă asistenţă guvernului american în domeniul securităţii informatice, a descoperit la finalul unei serii de anchete că organizaţiile care lansează ciberatacuri asupra unor ziare americane, agenţi guvernamentale şi diferite societăţi “îşi au sediile în special în China, iar guvernul chinez are cunoştinţă de aceste activităţi".
Documentul se axează pe activitatea unui grup, APT1, acronimul “Advanced Persistent Threat", care ar fi sustras o imensă cantitate de informaţii vizând infrastructuri importante şi activităţi americane în domeniul energetic.
“Credem că APT1 este capabil să ducă la bun sfârşit o campanie complexă de spionaj pe internet, deoarece primeşte sprijin guvernamental", notează Mandiant.
Această organizaţie este de fapt o filială a Armatei Populare de Eliberare, denumită Unitatea 61398, şi autorii atacurilor sale acţionează în interiorul unui imobil cu 12 etaje, situat într-o suburbie a Shanghaiului, conform aceleiaşi surse.
Începând din 2006, APT1 ar fi lansat atacuri cibernetice asupra a peste 140 de organizaţii din întreaga lume, marea majoritate situate în ţări vorbitoare de engleză. De altfel, raportul Mandiant subliniază că APT1 dispune de sute, chiar mii de specialişti IT, foarte buni vorbitori de engleză .
Aceştia ar fi vizat circa 20 de sectoare de activitate, o parte din acestea considerate de importanţă strategică în planul de dezvoltare economică a Chinei pe următorii cinci ani.
Guvernul de la Beijing a contestat concluzii