Denunţările şi renegocierile de contracte, orientarea spre piaţă dinspre interesul clientelei politice şi comerciale şi o politică de personal mai realistă au readus profitul la Hidroelectrica în ultimele luni (noiembrie-ianuarie) şi economii de 800 milioane lei.
Compania a avut în ianuarie un profit brut de 49 milioane lei, după ce în ultimele două luni ale anului trecut a obţinut câştiguri de 42 milioane lei, respectiv 36 milioane lei, limitând pierderile pe ansamblul anului trecut la 170 milioane lei după ce la finalul primului semestru acestea erau de 350 milioane lei. Rezultatul din ianuarie reprezintă cel mai mare profit lunar realizat de Hidroelectrica de la înfiinţare, arată într-un comunicat producătorul de energie.Pentru anul în curs Hidroelectrica a bugetat un profit brut de 434 milioane lei, la o producţie de 13 TWh.
Câştigul ar urma să ajungă astfel la un nivel record, depăşindu-l pe cel din 2010, de 284 milioane lei, producţia fiind atunci de 20 TWh. “Potenţialul de profit, în condiţiile unei producţii de 13 TWh este de 100 milioane euro iar la una record, de 20 TWh, ca în 2010, de 200 milioane euro (atunci profitul raportat a fost însă de numai 71 milioane euro)” spune Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
În urma denunţării contractelor bilaterale Hidroelectrica a încasat venituri suplimentare de peste 250 milioane lei, iar renegocierea contractelor cu Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica a fost urmată de venituri în plus de 88 milioane lei. Venituri suplimentare de 20 milioane lei s-au obţinut şi din tranzacţionarea pentru prima dată a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. În ceea ce priveşte cheltuielile, din renegocierea a 425 de contracte comerciale s-au obţinut reduceri de aproape 440 milioane lei, iar din renegocierea Contractului Colectiv de Muncă încă 50 mi