Laurenţiu Ciurel s-a obişnuit să dea vina pe „eoliene” pentru faptul că nu vinde energie. Acesta spune că „energia verde” a ocupat o bună parte din piaţă. Pe site-ul Transelectrica, actualizat în fiecare minut, sunt publicate „intrările” în sistemul de energie. Energia eoliană deţine în majoritatea timpului între 3-5% din cota de piaţă, în timp ce energia pe cărbune depăşeşte 30%. Un loc important îl deţine energia pe bază de hidrocarburi, care ocupă cam un sfert de piaţă, fiind urmată de energia nucleară şi hidro. Problema reală a lui Ciurel nu este lipsa pieţei de desfacere, aşa cum s-a obişnuit să spună, ci faptul că este cel mai scump producător.
CE Oltenia, dacă vinde cantitatea de energie pe care şi-a fundamentat bugetul, trebuie să achiziţioneze certificate de CO2 de circa 130 de milioane de euro, adică mai mult de 15% din cifra de afaceri de anul trecut. Un cost suplimentar care impune reduceri de costuri la alte capitole. Până acum, conducerea CE Oltenia a ştiut să taie doar din veniturile salariale şi din investiţii, dar nu este suficient pentru a concura cu alte tipuri de energie.
Ciurel, în loc să scadă costurile CE Oltenia, face protecţie socială cu judeţele vecine Gorjului, livrând energie pe datorie către Oltchim sau făcând paşi spre fuziunea cu termoficarea din Craiova, o societate cu pierderi imense.
Cât vinde CEO, cât „verzii“
Managerul Laurenţiu Ciurel a explicat la o emisiune TV că ar avea nevoie de peste 100 de milioane de euro pentru achiziţionarea certificatelor verzi, iar profitul în cel mai bun an a fost de 50 de milioane de euro. „Acum, în 2013, suntem în situaţia, ca, dacă avem noroc, adică dacă preţul certificatelor verzi va fi 6 euro şi nu 9 sau 10 sau 14 euro, să trebuiască să plătim 100 de milioane de euro pe acestea. Varianta pesimistă este 140 de milioane de euro“, a spus Ciurel. Compania trebuie să vândă şi