Ministrul Economiei, Varujan Vosganian încearcă marţi să obţină sprijinul Comisiei Europene, pentru a salva combinatul Oltchim. Într-o discuţie la Bruxelles, ministrul Vosganian îi va cere comisarului pentru Concurenţă să aprobe acordarea unui ajutor de stat pentru firma aflată în insolvenţă.
Zecile de milioane de euro nu sunt însă de ajuns pentru rezolvarea situaţiei, sunt de părere analiştii economici. Constantin Rudniţchi spune la RFI că e o soluţie de moment, care lasă în urmă problema unor datorii de sute de milioane de euro. Oltchim Râmnicu Vâlcea Constantin Rudniţchi, analist economic
"Nu poate salva esenţa companiei, el poate doar să-i mai aducă vreo câteva luni de respiro, în sensul în care să poată funcţiona şi e bine, că trebuie să funcţioneze, pentru a găsi lichidităţi, pentru a găsi bani, pentru a-şi continua activitatea şi pentru a putea să meargă mai departe, adică să producă, pentru că acesta este totuşi un lucru esenţial. Însă esenţa despre care vorbeam, esenţa Oltchimului este că e o societate cu datorii imense, între şase sute şi opt sute de milioane de euro. Dacă vreţi să facem o comparaţie, e cazul unui stat ca Grecia, care avea datorii undeva la 150% din PIB. Şi Oltchimul are 150% din ceea ce producea la un moment dat, acum produce mai puţin. Deci din acest punct de vedere, Oltchim are nevoie de o reorganizare", explică analistul economic.
Constantin Rudniţchi mai declară că o altă variantă de salvare a Oltchim-ului şi anume convingerea furnizorilor de materii prime să lucreze pe datorie, poate fi încercată, dar în acest caz ar fi vorba de o aşteptare de 10-15 ani pentru redresarea combinatului.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian încearcă marţi să obţină sprijinul Comisiei Europene, pentru a salva combinatul Oltchim. Într-o discuţie la Bruxelles, ministrul Vosganian îi va cere comisarului pentru Concurenţă