Nu are telefon mobil din considerente personale, dar cine vrea neapărat să îl găsească ştie întotdeauna unde. Este catalogat, în glumă, de către prietenii apropiaţi drep scriitorul despre care a auzit toată lumea, dar pe care nimeni nu-l citeşte şi două accesorii îi definesc inconfundabil personalitatea: pipa şi pălăria. Alexandru Vlad a absolvit în 1975 Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, secţia limba şi literatura română şi limba şi literatura engleză. În timpul studenţiei a frecventat sporadic Cenaclul „Echinox“. Este pe rând anticar (1975-1978), galerist la UAP (1978-1979), dactilograf la IJTL (1979-1990), o scurtă perioadă este redactor la revista Steaua – 1990. Între acestea au fost şi alte slujbe ocazionale (remizier la o echipă de fotbal, muncitor necalificat pe unele şantiere, proiecţionist la un cinematograf sătesc, bibliotecar etc.). După 1990 a lucrat în redacţiile mai multor publicaţii din Cluj-Napoca.
Totodată, a fost redactor al revistei „Vatra” din Târgu Mureş şi redactor al revistei de arte vizuale „Balkon” din Cluj. Printre cele mai cunoscute volume publicate se numără: „Drumul spre Polul Sud” (1985), „Frigul verii” (1985), „Viaţa mea în slujba statului” (2004), „Curcubeul dublu” (2008), „Ploile amare” (2010).
Cel mai leneş om din lume
După închiderea nostalgicei cafenele Arizona, unde timp de patru decenii generaţii după generaţii de intelectuali clujeni obişnuiau să îşi bea cafeaua, Klausenburg Cafe-Konditorei de pe strada Universităţii nr. 1 a devenit în scurt timp noul „comandament” al scriitorilor. În cafeneaua de pe Strasse, substitut al cunoscutei cafenele care s-a închis în urmă cu doi ani, „trăieşte” astăzi unul dintre scriitori-etichetă ai Clujului, pentru care gălăgia cafenelei este un fel de linişte: „Mărturisesc că mi-am scris primele texte în cafenea. Nu pot scrie dacă este cineva în c