Lista bolilor care nu se împacă cu administrarea de anticoncepționale e mai lungă decât s-ar crede Sursa: SHUTTERSTOCK
Contraceptivele orale pot genera sau creşte riscul unor afecţiuni, aten ţionează medicii ginecologi. Tocmai de aceea este extrem de important ca administrarea lor să se facă la indicaţia unui medic şi, în acelaşi timp, să se urmărească periodic la trei luni, şase luni şi apoi la un an starea de sănătate prin efectuarea unor analize medicale de sânge şi, dacă este cazul, a unor investigaţii imagistice.
Interdicţii absolute şi relative
Sunt categorii de femei care au contraindicaţii absolute atunci când vine vorba de contraceptive orale. „Este vorba despre cele cu antecedente de boli maligne, tromboembolii, diabet zaharat, boala crohn (colită ulcerativă), icter, boli psihice, epilepsie, lupus eritematos systemic, insuficienţă cardiacă sau renală, hipertensiune arterială, AVC”, afirmă dr. Cristina Pica, specialist în planificare familială şi contraceptive la Clinica Marie Stopes din Bucureşti.
CITIŢI ŞI: Cum arată 200 de calorii pe o farfurie| GALERIE FOTO
Nu au interzis la contraceptive, însă trebuie să fie foarte vigilente şi femeile care suferă de sindrom migrenos, cele care au rude cu cancer de sân, au o boală de ficat sau diskinezie biliară. Mare atenţie trebui să aibă şi fumătoarele, obezele, dar şi cele care au o concentraţie crescută de colesterol si trigliceride.
„Subliniez faptul că indicaţia medicului este cea mai exactă asupra deciziei de a administra contraceptive orale sau de alt fel, în urma unui control medical”, concluzionează specialistul în planificare familială.
Dacă luaţi pilule, ar trebui să vă îngrijoraţi şi să cereţi ajutor în situaţia în care apar semne precum dureri sau umflături ale picioarelor, dificultăţi de respiraţie, tuse bruscă fără o cauză evidentă, durere de cap prelungită, ameţeli,