Desant diplomatic UE la Chişinău. Vlad Filat şi miniştrii de Externe ai Poloniei, Radoslaw Sikorski, Regatului Suediei, Carl Bildt, şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, William Hague. Ce se întâmplă cu Acordul de asociere?
Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative pe calea integrării europene în ultimii ani, dar Acordul de asociere ar putea să nu fie semnat în acest an din cauza procedurile de durată din cadrul Uniunii Europene. Republica Moldova se mişcă cu paşi siguri spre aderarea la Uniunea Europeană şi în prezent negociază un ambiţios acord de asociere la comunitatea europeană, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski. Potrivit acestuia, Republica Moldova este ţara, din cadrul Parteneriatului Estic, care a avansat cel mai vizibil în relaţiile cu UE, iar summitul de la Vilnius din luna noiembrie poate fi o etapă importantă în acest sens. În acelaşi timp, ministrul polonez de externe a menţionat că Acordul ar putea să nu fie semnat în acest an, din cauza procedurilor interne de lungă durată. „Prima dată când am vizitat Republica Moldova, vă aflaţi în perioada după turbulenţele stradale. Sincer, credeam că vă îndreptaţi spre un viitor de stat ratat. Acum, Republica Moldova se mişcă cu paşi siguri spre aderarea la Uniunea Europeană. Acum negociem un Acord ambiţios. Republica Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparaţie cu toate celelalte state incluse în Parteneriatul Estic. Ne apropiem de final. Eu sunt încrezător că la Summit-ul de la Vilnius vom pune ştampila de aprobare pentru această apropiere cu UE”, a afirmat Radoslaw Sikorski.
De altfel, potrivit publicaţiei ucrainene RBC.ua, Radoslaw Sikorski ar fi afirmat, înaintea vizitei la Chişinău, că Republica Moldova nu va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană înaintea Ucrainei, transmite Unimedia.info.