După ce săptămâna trecută presa franceză a publicat o serie de facturi ce incriminau compania franceză Spanghero în scadanlul cărnii de cal vândute drept carne de vită în mai multe țări europene, oficialii francezi au anunțat ieri că Spanghero îăși va reprimi autorizația sanitară pentru activitatea de carne tocată, cârnaţi şi semipreparate.
Anunțul a fost făcut ieri de către ministrul francez pentru Agricultură, Stéphane Le Foll, care a precizat că Spanghero nu va putea însă depozita materiile prime congelate.
"În acest stadiu, 80% din stocurile de carne au fost verificate, iar activitatea continuă pentru restul de 20%. Raportul de anchetă complet şi definitiv va fi oferit vineri. În acest stadiu deținem suficiente elemente pentru restabilirea parţială a autorizaţiei companiei. Vă imaginaţi că aş fi autorizat o astfel de companie dacă aş fi avut cel mai mic dubiu?", a declarat ministrul francez.
Joia trecută, cotidianul Le Parisien publica o serie de facturi care dovedeau faptul că francezii au cumpărat carne de cal de la compania Draap Trading Ltd (care cumpărase materia primă etichetată corect drept carne de cal de la cele două abatoare din România), deși imediat după declanșarea scandalului reprezentanții Spanghero s-au arătat indignați și au arătat cu degetul spre furnizorii români, amenințând că-i vor da în judecată, fără a preciza însă și numele acestora.
În aceeași zi, ministrul pentru problemele consumatorului, Benoit Hamon declara, într-o conferință de presă, că "ancheta arată că Spanghero ştia că respectiva carne de vită putea fi de cal. A existat o suspiciune puternică".
CITIȚI ȘI:SCANDALUL cărnii de cal. România, VICTIMĂ colaterală. Toate indiciile duc către MAFIA RUSĂSCANDALUL CĂRNII DE CAL. Ancheta arată că furnizorul român n-avea nicio vină, spune un ministru francez