Forţa Civică intenţionează să promoveze cu celeritate un proiect de lege pentru rezolvarea problemei retrocedării proprietăţilor. Declaraţia aparţine preşedintelui PFC Bistriţa-Năsăud, Gavrilă Urs. El a precizat că l-a citat pe Adrian Ştefan Iuraşcu, prim-vicepreşedintele partidului. -AA+A
Forţa Civică va iniţia un proiect de lege pentru rezolvarea problemei retrocedării proprietăţilor Gavrilă Urs a spus că doreşte o lege clară care să aibă termene şi sancţiuni pentru a fi eficientă, iar în acest context a arătat că proiectul de lege ar trebui să fie agreat şi de asociaţiile de proprietari.
"Lucrăm la proiect şi vrem ca el să aibă termene şi sancţiuni precise. (...) De aceea noi trebuie să cădem de acord pentru ca proiectul să fie scris cât mai repede. Dacă facem un proiect bun şi va fi susţinut de proprietari el va primi semnătura parlamentarilor", a afirmat Urs.
Liderul bistriţean al Forţei Civice, a mai subliniat că interesul formaţiunii politice pe care o reprezintă pentru retrocedarea proprietăţii este cât se poate de evident şi a fost confirmat de Ştefan Pirpiliu, secretar general al partidului. Pirpiliu a susţinut că în domeniul restituirii proprietăţilor a existat multă "corupţie şi s-a speculat mult slăbiciunea oamenilor".
Potrivit proiectului de lege iniţiat de FC, restituirea sau despăgubirea trebuie să se facă integral, acordarea bunurilor în echivalent valoric, dacă imobilul confiscat nu mai exista sau este ocupat în mod legal, atribuirea imobilului în natură se poate face şi în alt judeţ, dacă nu există soluţii în judeţul în care a fost proprietatea confiscată, acordarea de obligaţiuni de stat cu scadenţă la zece ani cu dobânda de piaţă, acordarea de despăgubiri în numerar, eşalonat în rate egale pe 10 ani.
CEDO a pronunţat în 13 octombrie 2012 o hotărâre pilot împotriva României, prin care statul a fost obligat să rezolve