Luni seară, la Sinteza Zilei, Mihai Gâdea a prezentat telespectatorilor săi averile preşedinţilor României.
Realizatorul emisiunii "Sinteza Zilei" şi invitaţii săi, Victor Ciutacu, Adrian Ursu, Oana Stancu şi Mugur Ciuvică au comentat un clasament surprinzător, bazat pe documente, imagini în premieră şi anchete jurnalistice.
Care dintre preşedinţii ţării a fost cel mai bogat: Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsescu?
Ei bine, surprinzător este faptul că Nicolae Ceauşescu nu deţinea proprietăţi imobiliare, însă avea numeroase obiecte de artă.
Nicolae şi Elena Ceauşescu încasau lunar din salarii în jur de 35.000 de lei, o sumă considerabilă la acea vreme. De notat este faptul că soţii Ceauşescu plăteau doar cotizaţia de partid şi nimic altceva. Nu plăteau chirii şi nu aveau alte cheltuieli.
Elena Ceauşescu depunea carnete de cecuri pe numele celor trei copii. An de an, din salariul ei, Elena Ceauşescu a depus lunar la CEC câte 5.000 de lei pe numele lui Valentin, Zoia şi Nicu Ceauşescu.
1,6 milioane de lei au fost depozitaţi la CEC pe numele Zoiei Ceauşescu şi Mircea Oprean. Banii au fost confiscaţi şi nu au mai fost returnaţi familiei, însă mai mult de 60% din averea soţilor Ceauşescu a fost recuperată după confiscare.
Dintre bunurile familiei, cel mai repede s-au vândut maşinile, care au fost scoase la licitaţie. Primul ARO fabricat special pentru familia Ceauşescu a fost vândut lui Ovidiu Tender care a scos din buzunar peste 453 de milioane de lei vechi.
O altă parte din avere, tablourile şi obiectele de artă au fost revendicate de moştenitorul Valentin Ceauşescu de la Muzeul Naţional de Artă.
Familia Ceauşescu locuia în casele statului şi nu avea proprietăţi imobiliare, însă deţinea foarte multe obiecte de artă, unele extrem de va