Un meteorit care a explodat peste Munţii Ural din Rusia a trimis mingi de foc aprinse spre Pământ, declanşând aşa-zisa "goană după meteoriţi"
Mai mulţi ruşi, aşa-numiţii "vânători de comori", speră să găsească fragmente de rocă din spaţiu pentru a încasa câteva mii de dolari per bucată
Explozia de vineri şi undele care au zguduit clădirile şi au spart ferestrele au rănit aproape 1.200 de oameni şi au cauzat daune în valoare de aproape 33 milioane de dolari, au declarat autorităţile locale.
Odată cu această explozie s-a pornit şi "goana după meteoriţi" în jurul oraşului industrial Chelyabinsk, aflat la 1.500 km est de Moscova, unde grupuri de oameni au început să caute prin zăpadă şi gheaţă după bucăţi de meteoriţi.
Meteoriţii, mai valoroşi ca aurul
Un entuziast vânător de meteoriţi a estimat că un gram de meteorit ar putea valora undeva la 66.000 de ruble (2.200 dolari) - de 40 de ori cât costul actual al aurului.
"Preţul este greu de spus exact... Cu cât sunt recuperate mai puţine bucăţi de meteorit, cu atât preţul lor va fi mai mare", a declarat Dmitri Kachkalin, un membru al Societăţii Ruse pasionat de meteoriţi. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Federală din Urali au fost primii care au anunţat găsirea de meteoriţi: - 53 de bucăţi mici de meteorit de culoare neagră, găsite în jurul lacului Chebarkul, aproape de Chelyabinsk, care în urma testelor s-a confirmat că reprezentau fragmente de meteoriţi.
Fragmentele găsite au o mărime de doar 0,5 până la 1 cm lungime, însă oamenii de ştiinţă cred că bucăţi mai mari s-au prăbuşit în lac, mai ales că pe gheaţa de pe lac s-a produs un crater de aproximativ 8 metri în urma exploziei de vineri.
"Am finalizat testele care confirmă faptul că fragmentele găsite de experţii noştri în jurul lacului Chebarkul sunt într-adevăr meteoriţi", a declarat Viktor Gr