Institutul Francez Cluj-Napoca vă invită să vizionaţi spectacolul "Paradise", sâmbătă, 23 februarie la Sala Studio a Academiei de Muzică (str. IIC Brătianu 25).
Imagini, poveşti împărtăşite: această magie puternic înscrisă în cultura insulei Réunion. Cinci personaje îşi spun poveştile: trăiesc într-un cartier în care iarba a făcut loc betonului, iar în faţa lor străluceşte firma unui mare supermarket „Paradis”. Este posibil să rămâi viu în lumea de azi sau trebuie să renunţi la propriile vise şi să rămâi un zombi?
Povestea din Paradise are loc într-un vechi cartier din Insula Réunion şi vorbeşte despre raportul între generaţii, despre şomaj, urbanizare dar şi despre spiritele celor morţi, care sunt omniprezente în viaţa cotidiană a locuitorilor reunionezi, ajutându-i pe cei vii să trăiască mai bine şi în acelaşi timp să nu uite. În ciuda acestei prezenţe morbide, Paradise este o piesă veselă şi poetică, cu personaje de care sfârşeşti prin a te ataşa.
Povestea din Paradise
Stăm acolo şi măcinăm idei în cap, la sfârşit fie intri în transă fie mori, soarele e ca o ciumă pe creştetele noastre şi noi suntem cu toții amețiți de criză. Coco, Solo, Lino, Espérance, Sosso şi lăzile lor de carne, câinii care urlă, radioul care provoacă o mie de mâncărimi şi dispariția micuței casiere al cărui corp este vegheat pe mare.
Cartierul şi‐a schimbat chipul, nu se vede decât supermarketul pierdut în mijlocul colibelor şi al noilor case cu etaj. Băieților şi fetelor care lucrează din greu la supermarket li s‐a accelerat imaginea de patru ori şi sfârşesc cu scoici în nări.
Mereu acelaşi circ. Şi ce facem cu furia ?
Să nu‐ți pierzi sudoarea, chiar dacă ea cade pe ciment, învechită. Sosso îşi cultivă plantele comestibile, Espérance îi ascultă pe copii cum râd, Coco îi scrie lui Marie‐Reine acolo în Europa, Solo aşteaptă fluxul.