Ion Creangă și Mihai Eminescu se întorc în mormânt văzând cât de greu se lipește învățătura de urmașii lor.
Elevii din părțile Moldovei nu sunt în stare nici după 12 ani de școală să ia o notă onorabilă la o banală simulare la Bacalaureat. În Botoșani, spre exemplu, numai un sfert dintre candidați au reușit să promoveze testările care imită structura de Bac, realizând un record negativ în privința rezultatelor simulărilor la nivel național.
Fug de matematică ca dracu de tămâie
La disciplinele matematică şi istorie au fost înscrişi 3.738 de elevi de clasa a XII-a, iar dintre aceştia doar numai 862 au fost declaraţi admişi. La istorie, promovabilitatea a fost de 46,21%, la matematică-informatică - 38,38%, matematică-ştiinţe ale naturii - 29,81%, matematică tehnologic - 6,41%, matematică-pedagogic - 28,57%.
'Dacă elevii au o atitudine negativă în faţa acestui examen, atunci rezultatele vor fi pe măsură. Dacă părinţii au asemenea atitudine, de asemenea rezultatele vor fi negative. În privinţa cadrelor didactice nu putem vorbi de lipsă de interes. Pregătirile suplimentare se fac în şcoli, dar nu este suficient. Dacă elevul vine cu gândul în altă parte, degeaba vine la pregătire', a afirmat purtătorul de cuvânt al IŞJ, Dragoş Cristea. În trei dintre liceele din judeţul Botoşani, promovabilitatea la matematică a fost zero.