* titlul i-a fost conferit pentru a marca traseul profesional de excepţie al celei care s-a născut la Brăila
În urmă cu câteva zile, Cătălinei Buzoianu i-a fost conferit titlul de Doctor Honorius Causa al Universităţii de Artă şi Cinematografie Bucureşti (UNATC), unde a fost decan al Facultăţii de teatru din 1990. În cei peste 20 de ani de conducere a râvnitei facultăţi, Cătălina Buzoianu a format nume prestigioase ale scenei româneşti de teatru: Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Theodora Herghelegiu, Felix Alexa, Anca Colţeanu, Sorin Militaru.
Cătălina Buzoianu s-a născut la Brăila şi s-a format ca regizor la UNATC Bucureşti. Până în 1973 a lucrat ca regizor în teatrele din Piatra Neamţ, adevărat incubator de artişti pentru România, şi Iaşi, apoi, din 1973, a lucrat în Bucureşti şi a fost profesor de regie la facultatea de profil din 1975. În 1990 a devenit decanul Facultăţii de teatru. Cătălina Buzoianu nu s-a implicat foarte mult şi des în destinul teatrului brăilean, dar, de câte ori a făcut-o, influenţa ei a fost fastă.
După glorioşii ani '80, în care teatrul brăilean era un nume cu rezonanţă naţională, instituţia a intrat într-un con de umbră, iar evenimentele istorice care au urmat nu au ajutat teatrul. Imediat după '90, în teatru nu se mai întâmpla mare lucru, aşa că actorii au profitat de aerul de libertate şi au plecat în alte teatre. Viaţa teatrală locală era călie, se baza mult pe amatori pentru că actori mai erau doar câţiva. Ici, colo mai apărea câte un spectacol, jucat uneori cu oameni care nu se mai întâlniseră cu teatrul. Se căuta în acei ani o soluţie şi s-a găsit, într-un final, una. Actorii talentaţi au fost susţinuţi să-şi definitiveze studiile. A fost o soluţie bună, dar tinerii aveau nevoie şi de un dirijor bun ca să nu "cânte de-a valma". În acest context, propunerea Cătălinei B