Centralele eoliene care împânzesc Dobrogea au şi efecte negative in economie pe lângă efectul pozitiv major, acela că sunt prietenoase cu mediul înconjurător şi cresc potenţialul de energie verde al ţării.
Dincolo de beneficiile de mediu pe care centralele eoliene, nepoluante, le aduc pentru industria energiei din România, există şi aspecte negative. Deja, numărul lor a devenit o problemă iar energia pe care o produc poate destabiliza sistemul.
Cea mai mare problemă a centralelor eoliene este că energia produsă de acestea este volatilă, depinde de cât bate vântul. Astfel, azi se pot produce 2.000 de MWh eolieni (capacitatea maximă actuală a centralelor din România) iar mâine 0. În aceste condiţii Sistemul Energetic Naţional înregistrează un dezechilibru major pentru că Dispecerul Energetic nu ştie pe ce cantităţi de curent se bazează.
Consumul este relativ constant, zi de zi, pe perioade din an astfel încât o penurie de energie eoliană trebuie acoperită din altă parte, fie că acest lucru înseamnă pornirea unor termocentrale vechi sau a unor hidrocentrale care, în mod normal, nu trebuiau să uzineze apă. Pornirea neprevăzută a unităţilor termo şi hidro este generatoare de costuri pentru companiile care le operează.
Directorul de Dezvoltare de la Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie din ţară, Ion Petroniu spune că principalul „defect” al eolienelor este că „nu sunt constante”. „Dacă bate vântul, produc. Dacă nu, nu. Un astfel de regim de producţie poate aduce distorsiuni ale sistemului. Fireşte că ne afectează şi pe noi pentru că energia produsă de eoliene este preluată cu prioritate în sistem aşa că, dacă au o zi bună, sau mai multe zile, noi nu ne putem vinde întreaga energie, aşa că fie reducem încărcarea, fie oprim din capacitate”, arată Petroniu.
Potrivit legii, energia produsă în centrale eoliene este prelua