Potrivit bilanţului Camerei Agricole pe anul trecut, prezentat ieri de directorul executiv Ştefan Fodor, alături de consilierii superiori Bela Scholtz şi Claudiu Govor, la cursurile organizate de instituţie au participat aproape 450 de cursanţi. Tot cu această ocazie, Bela Scholtz a prezentat câteva aspecte privind impozitul agricol.
Prezentarea bilanţului a avut loc în noul sediu al Camerei Agricole. Pentru început, directorul Ştefan Fodor a trecut în revistă principalele activităţi desfăşurate de instituţie în cursul anului 2012 printre care pot fi amintite concursul judeţean de vinuri nobile, concursul judeţean de pălincă, Ziua Căpşunului, editarea revistei proprii “Curierul Agricol” şi altele. Totodată, au fost organizate 23 de cursuri agricole în cadrul cărora au fost instruiţi 448 de cursanţi. În total, din 2002, Camera Agricolă Satu Mare a instruit circa 18.000 de fermieri. De asemenea, au fost realizate 13 cereri de plată pe măsurile 141 şi 112. “Cu toate dificultăţile financiare ale anului 2012, instituţia noastră a reuşit să realizeze venituri proprii în valoare de 133.000 de lei”, a mai spus Fodor. Ca obiective pentru acest an, Camera Agricolă Satu Mare îşi propune organizarea concursurilor de vinuri şi pălincă precum şi a cursurilor de calificare profesională pentru fermieri.
Tot cu această ocazie, consilierul superior Bela Scholtz a prezentat câteva aspecte cu privire la impozitul agricol, care a intrat în vigoare din data de 1 februarie. De la acest impozit sunt scutiţi fermierii care au sub două hectare de culturi de cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod, până la 1,5 hectare de leguminoase boabe şi pomi pe rod, sub un hectar de tutun, până la un jumătate de hectar de legume de câmp şi vie pe rod, până la 0,3 hectare de flori şi plante ornamentale şi până la 0,2 hectare de legume în sere. Scutiţi de