Ordonanţa de urgenţă adoptată marţi de Guvern, care înlocuieşte actuala taxă auto, arată că timbrul de mediu se calculează după o nouă formulă care ţine cont de emisiile de CO2 ale autovehiculelor. Timbrului de mediu va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, la sfârşitul şedinţei de Guvern, că timbrul de mediu se va plăti de la 15 martie. Până la această dată, Guvernul va adopta hotărârea pentru normele metodologice de aplicare a legii.
"Ca noutate pe care această ordonanţă de urgenţă o aduce este aceea că, în primul rând, timbrul de mediu este un instrument necesar pentru înnoirea parcului auto din România şi concomitent cu reducerea gazelor cu efect de seră, care este şi angajamentul României faţă de Uniunea Europeană. Este prima formulă care vizează în mod real poluarea şi se adaptează la realitatea din România. În formula de calcul prezentă nu mai este dominantă capacitatea cilindrică, care este inclusă oricum în impozitul anual pe care îl plătesc către primărie fiecare dintre cei care au autoturisme", a declarat Rovana Plumb.
Ministrul a mai spus că taxa se calculează în funcţie de emisiile de CO2, care sunt luate în calcul în proporţie de 100% în noua formulă de calcul, comparativ cu vechea taxă când emisiile de carbon se luau în calcul în proporţie de 30%.
"Noul timbru de mediu menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro 4 şi Euro 3. Pentru automobilele cu tehnologii mai slabe, non- Euro, Euro 1 şi Euro 2, adică acele maşini care se apropie de sfârşitul perioadei de viaţă, timbrul de mediu va scădea faţă de nivelul actual, luându-se ca şi cuatum de depreciere vechimea maşinii la fiecare dintre autorusimele cuprinse în această normă de poluare", a mai spus ministrul Mediului.
Rovana Plum