Guvernul a avizat marţi, prin ordonanță de urgență, timbrul de mediu, o măsură care, odată aplicată, aduce ca principale schimbări ieftinirea semnificativă la înregistrarea mașinilor vechi, dar și o ușoară scumpire a înmatriculării de mașini noi.
Timbrul de mediu vine cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Potrivit ultimelor declarații ale premierului Ponta, pentru prima dată se vor acorda prime de stat persoanelor care înmatriculează mașini electrice sau total nepoluante.
Ordonanța de urgență a fost pusă în dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului unde se arată și noua formulă de calcul pentru timbrul de mediu:
suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde:
A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate în Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevăzută în coloana nr. 2 din Anexa nr. 2.
Pentru autovehiculele de tip M1 (cu maximum 8 locuri) cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula:
Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde:
C = cota de reducere a timbrului prevăzută în coloana nr. 2 din Anexa nr. 2;
D = cilindreea – capacitatea cilindrică;
E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din Anexa nr. 3.
În termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul