Personalități din diverse domenii ale vieții sociale au plecat din mediul rural. După ani de muncă și sacrificii, au ajuns nume cunoscute în viața comunității sau în țară. Toți se întorc cu nostalgie la rădăcini, unii pentru a-și pune amprenta asupra comunei de baștină.
Figuri reprezentative ale vieții publice au avut ca punct de plecare satele din jurul Romanului. Dorința de a-și depăși condiția i-a determinat să pună serios burta pe carte. Lungul drum al devenirii profesionale și intelectuale a însemnat, pentru mulți, sacrificii și, chiar, renunțări. Astăzi, fiii acestor sate reprezintă un nume în diverse domenii ale vieții sociale. Nu și-au ascuns niciodată originea și revin la rădăcini. Puterea economică și influența de care se bucură îi determină să facă o schimbare și pentru comunitatea din care s-au ridicat. Unii se remarcă prin fapte concrete în comunele de origine, alții se mai află încă la stadiul de planuri.
Președintele CJ, Culiță Tărâță, ctitor de biserică și școală
Culiță Tărâță (foto dreapta) s-a născut în satul Iucșa, din comuna Bozieni. Până să devină om de afaceri, politician și președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, a lucrat la școala din satul Băneasa, cel mai mic și mai sărac sat al comunei. “În copilărie păzea vitele, la fel ca mine. Erau patru copii acasă. Părinții aveau pretenții mari de la ei în privința învățăturii. Nu le-au impus să urmeze o profesie anume, dar i-au sprijinit permanent. După ce a terminat Liceul Teoretic la Negrești, Culiță Tărâță a lucrat doi ani ca învățător la Școala Băneasa. Făcea naveta, o jumătate de oră de mers pe jos. Pe urmă, a mers la facultate, dar nu a uitat niciodată de unde a plecat”, a spus Elena Enache, viceprimarul comunei Bozieni, fosta vecină a lui Culiță Tărâță.
Cum primul loc de muncă nu se uită niciodată, președintele CJ Neamț vrea să facă ceva p