Denis Mukwege este un ginecolog din Republica Democratică Congo. El şi colegii săi au tratat peste 30.000 de femei care au fost violate. Medicul a povestit, postului BBC, despre atrocităţile oribile la care au fost supuse mii de tinere. Sursa: BBC
"Când a izbucnit războiul, 35 de pacienţi din spitalul pe care îl conduceam în Lemera, în estul ţării, au fost ucişi în paturile lor. Am fugit la Bukavu, la 100 de kilometri spre nord, şi am instituit un spital. Am construit o maternitate. În 1998, totul a fost distrus. Un am mai târziu, am luat-o de la capăt", aşa îşi începe Mukwege relatarea.
"În acelaşi an am văzut prima victimă a violurilor. După ce fusese agresată sexual, bărbaţii au împuşcat-o în organele genitale şi în coapse. Am crezut că este doar o barbarie izolată în timp de război, însă trei luni mai târziu, alte 45 de femei au venit la noi cu aceleaşi probleme. Multe femei sufereau de arsuri", a mai spus medicul congolez, care crede că violul a devenit o armă în război, comunităţile fiind distruse în urma violurilor în masă la care erau supuse femeile.
"Am organizat un sistem de îngrijire pentru aceste femei. Am început cu o evaluare psihologică. Abia apoi le-am operat. Multe dintre victime veneau la noi dezbrăcate complet. Le-am hrănit, le-am îngrijit. Apoi, după externare, le-am oferit asistenţă. Am încercat să le ajutăm să îşi găsească o profesie sau să se întoarcă la şcoală", a povestit Mukwege.
"După ce le-am oferit şi asistenţă legală, pentru a-şi putea căuta dreptatea, numărul violurilor din ţară a început să scadă. Speram că situaţia teribilă în care sunt femeile din Congo să înceteze, însă după izbucnirea conflictului armat de anul trecut, cazurile s-au înmulţit din nou. E un fenomen care are legătură directă cu războiul", a mai spus ginecologul, care susţine că toate părţile implicate în conflagraţie - una