Ministrul britanic pentru mediu, Owen Paterson, a cerut o anchetă referitoare la faptul că guvernul de la Londra ar fi știut, din 2011, despre problema existenței cărnii de cal în produse etichetate ca fiind carne de vită, dar a ignorat aceste avertismente. În Grajduri, Iaşi, sătenii mănâncă friptura de cal de când se ştiu. Sursa: Vlad Stănescu
1 /.
Carnea care a oripilat o lume întreagă este considerată fără pe reche prin satele ieşene. Sute de cai sfârşesc anual sub cuţitele măcelarilor, iar singura problemă a gospodarilor este ca nu cumva activitatea lor să fie depistată de autorităţi. La sfârşitul verii, începutul toamnei, mii de mânji sunt făcuţi pastramă în toată Moldova.
E o carne ieftină, pentru că iepele fată an de an, iar caii la târg n-au valoare mare. Ca să nu capete miros, mânjii nu trebuie munciţi, ci ţinuţi doar la păscut. Ce-i oripilează pe englezi, la noi e considerată delicatesă.
Carnea de cal e dulce
Scandalul cărnii de cal din Anglia este privit cu amuzament la Grajduri. Aici, sătenii mănâncă de când se ştiu carne de cal şi numai teama că ar putea fi sancţionaţi îi opreşte să recunoască deschis acest lucru. „Nu, poate la români să se taie cai. Noi, ţiganii, nu mâncăm cal. Nu mâncăm nici măcar iepure”, susţine un rom între două vârste care tocmai ieşise din curtea unui palat cu turnuleţe.
La una din cârciumile din sat discuţia se animă în momentul în care consumatorii se conving de faptul că nu facem parte din nicio organizaţie pentru protecţia animalelor. „E foarte bună carnea de cal, e dulce”, susţine Ciprian, unul dintre sătenii din Grajduri. SCANDALUL CĂRNII DE CAL. Guvernul britanic fusese avertizat ACUM DOI ANI
Problema cea mai mare este, în opinia lui Ciprian, faptul că autorităţile microcipează caii. „Chiar dacă e calul tău, are microcip şi poţi să ai probleme cu veterinarul dacă îl tai. Cei mai buni sunt