După o perioadă de scădere continuă, în februarie cotaţiile indicelui EURIBOR au început să urce. Cum şi cursul leu/euro urcă uşor, înseamnă că ratele celor cu credite în valută europeană încep să fie mai mari.
Persoanele care au credite în euro, cu dobândă variabilă, încep să plătească ceva mai mult decât de obicei, pentru că indicele care face parte integrantă din formula de calcul a dobânzii bancare a început urcuşul încet, încet. Cele mai multe credite acordate în euro au ca referinţă de calcul EURIBOR la trei luni (3M) şi la şase luni (6M). Dacă în lunile noiembrie-decembrie 2012, valorile înregistrate de EURIBOR 3M au fost cele mai scăzute, situate în intervalul 0,120-0,180%, de la începutul lunii februarie, indicele a urcat la peste 0,2%. Mai exact, pe 11 februarie a ajuns la 0,227%, iar pe 15 februarie s-a stabilizat la 0,225%.
O uşoară creştere se înregistrează şi la EURIBOR 6M. În decembrie 2012 şi ianuarie 2013 acesta era la nivelul de 0,340-0,355%, iar în februarie a început să urce treptat. Pe data de 11, cotaţia indicelui ajunsese la 0,371%, dar şi-a mai temperat uşor creşterea pe 15 februarie, când a ajuns la 0,363%.
Aceşti indici au avut o scădere spectaculoasă pe parcursul anului 2012, ceea ce a ieftinit considerabil creditele în euro (doar cele cu dobândă variabilă) până la momentul în care moneda europeană a început să urce, comparativ cu leul românesc. Potrivit site-ului euribor-rates.eu, exact în urmă cu un an, EURIBOR 3M era de 1,2%, iar EURIBOR 6M era de 1,3%. Scăderea lor pe parcursul anului trecut a fost considerabilă, dar era clar că un indice ajuns la 0,12% nu mai putea să scadă foarte mult.
Acum, că a urcat puţin, se vor schimba şi ratele. Un bancher craiovean spune că „orice creştere a indicelui EURIBOR se transpune într-o creştere a ratei de plată, în aceeaşi proporţie cu creşterea indicelui. Şi la scăderi se în