România riscă să reintre în atenția Comisiei Europene, în urma introducerii de la 1 februarie a taxelor suplimentare care vizează produse cum ar fi energia electrică, gazul natural sau cărbunele, avertizează Deloitte Tax.
„Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislația europeană se observă cel mai ușor pentru produsele accizabile (cărbune, gaz și electricitate). Pentru acestea, principiile și regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul întregii Uniuni Europene”, declară Mihai Petre, Senior Manager Vamă și Comerț Internațional în cadrul Deloitte România.
Principalele modificări semnalizate de consultanții fiscali Deloitte sunt:
Chiar dacă, în contextul actual al economiei, România se află în situația în care trebuie să găsească soluții de a suplimenta veniturile bugetului de stat, aceste soluții trebuie să fie conforme cu legislația europeană, mai subliniază experţii Deloitte.
„Orice altfel de demersuri nu vor fi sustenabile pe termen lung și pot atrage sancțiuni pentru România, așa cum a fost și cazul eliminării antrepozitelor fiscale de depozitare a produselor accizabile în septembrie 2010, pe care am reușit să le reintroducem anul acesta cu ajutorul Comisiei Europene”, susţine Mihai Petre.
Guvernul a introdus de la 1 februarie o taxă pe monopolul natural care se aplică operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan. Conform notei de fundamentare al proiectului, statul se aşteaptă la încasări suplimentare la bugetul de stat de 257,52 milioane lei în 2013, respectiv de 295,7 milioane lei, în 2014.
La energia electrică, valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se apli