La 20 de ani de la crearea cetățeniei UE, europenii sunt, în general, conștienți de drepturile lor, dar nu știu întotdeauna ce anume presupun acestea, arată un sondaj Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană.
81 % dintre respondenți știu că, pe lângă propria naționalitate, au statutul de cetățeni ai UE. Cu toate acestea, numai 36 % dintre persoanele care au răspuns la sondaj se consideră bine informate în legătură cu drepturile aferente cetățeniei UE. Europenii își cunosc cel mai bine dreptul la liberă circulație (88 %) și dreptul de a adresa petiții instituțiilor UE (89 %). În același timp, două treimi (67 %) dintre persoanele chestionate consideră că libera circulație a persoanelor în cadrul UE aduce avantaje economice țării lor.
Sondajul este publicat în timp ce Parlamentul European și Comisia Europeană organizează o audiere comună pentru a discuta despre drepturile cetățenilor europeni. Discuțiile vor constitui o sursă de inspirație pentru elaborarea viitorului raport al Comisiei privind cetățenia UE, care urmărește să abordeze obstacolele cu care se confruntă cetățenii UE în exercitarea drepturilor lor. Raportul, care ar trebui să fie publicat la 8 mai, va formula o serie de inițiative care vor contribui la punerea în practică a acestor drepturi, în cadrul Anului european al cetățenilor 2013. De asemenea, Comunicarea vine în completarea celor 25 de acțiuni anunțate în primul raport privind cetățenia UE din 2010 și trece în revistă obstacolele întâmpinate de cetățenii UE care au fost eliminate în ultimii trei ani.
„Europenii sunt atașați de drepturile lor de cetățeni ai UE și sunt mai conștienți ca niciodată de existența acestora", spune Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. "Cu toate acestea, rămân încă multe de făcut pentru a-i ajuta pe cetățeni să își exerc