Complexul Energetic Oltenia (CEO) declară „război” energiei eoliene care afectează mult vânzarea energiei pe cărbune. Fostul deputat Dan Ilie Morega le-a atras atenţia despre această problemă de mai mult timp şi spunea că dacă şeful CEO şi Ministrul Energiei nu iau măsuri vor începe disponibilizările în minerit şi energie. Managerul companiei energetice, Laurenţiu Ciurel, şi ministrul Energiei, Constantin Niţă, vor să exporte energie în Turcia pentru a scoate Complexul Oltenia din criză.
Cel mai mare producător de energie din ţară, Complexul Energetic Oltenia, contestă regimul preferenţial pe care îl au centralele eoliene. Potrivit legii, energia eoliană este preluată cu prioritate în sistem în defavoarea energiei termo sau nucleare. Ion Petroniu, directorul de Dezvoltare al Complexului Energetic Oltenia, spune că principalul „defect” al eolienelor este că „nu sunt constante” pentru că funcţionează în funcţie de puterea vântului. Ion Petroniu de la CEO a explicat în presa centrală că regimul instabil de producţie poate aduce distorsiuni ale sistemului energetic şi afectează implicit vânzarea de energie a companiei. „Dacă bate vântul, produc. Dacă nu, nu. Un astfel de regim de producţie poate aduce distorsiuni ale sistemului. Fireşte că ne afectează şi pe noi pentru că energia produsă de eoliene este preluată cu prioritate în sistem aşa că, dacă au o zi bună, sau mai multe zile, noi nu ne putem vinde întreaga energie, aşa că fie reducem încărcarea, fie oprim din capacitate”, a mai spus Petronoiu.
Morega sună mobilizarea
Fostul deputat Dan Ilie Morega le-a atras atenţia despre această problemă şefilor din companie de mai mult timp. „Nu este normal să existe o legislaţie permisivă producătorilor fluctuanţi pe piaţa energetică. Energia eoliană va scumpi factura la energie. Fiecare investiţie într-o nouă centrală eoliană este susţinută, în parte, de fi