Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi s-a reîntors din vizita de trei zile efectuată în Austria la Campionatul Mondial de Schi Alpin. A fost impresionat vizibil de modul în care se face turism în Austria. La asimilarea turismului austriac i-a fost de folos formaţia de inginer. Spunem asta, deoarece i-au rămas în minte, foarte clar, câteva cifre relevante: 25% din PIB-ul Austriei provine din turism, în tribunele de la campionat asistau 35.000 de oameni, vara în staţiunea austriacă au urcat 170.000 de oameni. Revenind pe meleagurile noastre momârlăneşti, întrebăm: dacă potenţial este, atunci ce lipseşte Parângului ca să devină o staţiune profitabilă?
Campionatul de schi la care a participat i-a transformat viziunea lui Tiberiu Iacob-Ridzi în privinţa turismului. Doar că asta nu ne va ajuta foarte mult pe noi cei din Vale. Nu ne îndoim de viziunea lui Iacob-Ridzi. Ne îndoim însă de viziunea cabanierilor din Parâng, care nu au iniţiativă, dorinţă şi putere de finanţare. Singurul care a spart gheaţa, după modelul Părău, este Stelu Zanet. Dar este oare de ajuns, ştiut fiind faptul că nu se face primăvară doar cu o floare?
Primarul Petroşaniului a menţionat că, într-adevăr, este o problemă de comunicare, atât între cabanieri, cât şi între cabanieri şi primărie. Aşadar, trebuie găsită calea prin care să se înceapă dezvoltarea staţiunii. Până la urmă, cel mai mult de câştigat au cabanierii care, dacă lucrează în asociaţie şi investesc, atunci pot avea şi profit.
Întrebat cine se implică mai mult în Austria, asociaţia sau administraţia locală, primarul a răspuns că implicarea vine din ambele părţi, dar că cea mai mare implicare o au asociaţiile şi organizaţiile turistice.
„Nu se poate face comparaţie între ce se întâmplă în Austria şi Parâng. Totuşi pot spune că starea pârtiilor este şi la noi foarte bună. În Austria a început să se facă turism, în modul a