Ultimele ploi şi topirea zăpezilor au adus belele pe capul sătenilor din localitatea Recea, după ce alunecările unui versant pe care sunt construite aproximativ 25 de locuinţe s-au reactivat. În timp ce bătrânii care stau în aceste case îşi cârpesc pereţii cum pot şi speră să nu se trezească peste noapte cu acoperişul prăbuşit peste ei, autorităţile centrale ignoră de mai bine de 10 ani situaţia în privinţa căreia li s-a cerut ajutor, în repetate rânduri.
Primarul comunei Vârşolţ (de care aparţine localitatea Recea, n.r.), Breda Lajos, a declarat că „situaţia este catastrofală” şi că se agravează de la un an la altul. „Alunecările de teren s-au reactivat la Recea, din cauza polilor şi a topirii zăpezilor. Am fost la faţa locului, am văzut că se accelerează ritmul în care terenul o ia la vale. Este un fenomen care se repetă de foarte mulţi ani. În ultimii 10-12 ani, am trimis foarte multe cereri la Bucureşti, cerând Guvernelor care s-au perindat pe la conducerea ţării să ne sprijine la rezolvarea problemei, însă nici până acum nu s-a făcut nimic. În tot acest timp, nici măcar nu a fost trimisă la Recea o echipă de specialişti care să vadăă ce se întâmplă şi vă spun sincer că nu m-am aşteptat la atâta indiferenţă”, a spus primarul.
Potrivit acestuia, singurele studii geologice şi topografice făcute la Recea au fost cele comandate de Primăria Vârşolţ, care a încercat, de-a lungul anilor, să găsească o soluţie de a opri pământul să fugă la vale. „În urma acestor studii, specialiştii ne-au spus că undeva în solul argilos, la o adâncine de circa 20 de metri, există o fâşie instabilă de nisip care cauzează aceste alunecări de teren. Ne-au spus că nu poate fi făcut prea mult pentru stabilizarea versantului şi că soluţia cea mai bună ar fi mutarea familiilor care locuiesc aici în altă zonă”, a declarat primarul.
„Mă doare sufletul de situaţia bătrânilor”