Recent, premierul David Cameron a declarat că Guvernul său intenţionează să introducă restricţii pentru imigranţii din Marea Britanie. Restricţiile se referă în mod special la accesul de locuinţe, ajutoare sociale, servicii de sănătate şi justiţie. Această precizare a premierului a fost făcută în contextul unei campanii tot mai susţinute în Anglia împotriva imigranţilor, care ar urma să aibă acces la piaţa muncii începând cu data de 1 ianuarie 2014.
De altminteri, de mai multă vreme, o serie de articole din presa britanică au alimentat această campanie mediatică obsesivă, în mod special faţă de imigraţia est-europeană şi cu trimiteri deloc voalate la români şi bulgari. Încă de la începutul acestui an, unii politicieni au vehiculat cifre uluitoare privind numărul viitorilor imigranţi din România şi Bulgaria care ar fi însemnat aproape întreaga populaţie din cele două ţări. Ceea ce ar fi reprezentat un adevărat exod în masă nu numai a populaţiei active. Ulterior, la anumite sesizări şi presiuni, britanicii şi-au revizuit calculele şi au constatat că cifrele vehiculate au fost aberante.
Cu toate acestea, premierul David Cameron a abordat recent cu miniştrii săi problema limitării drepturilor pentru imigranţi care s-ar impune pentru a nu lăsa loc unor abuzuri din partea celor care emigrează din ţările lor în Marea Britanie sau sunt deja statorniciţi acolo. Altfel spus, în viziunea premierului de la Londra, accesul la locuinţe, servicii de sănătate, justiţie şi la alte facilităţi s-ar cuveni să fie dreptul oricărui britanic, dar nu al oricărei persoane ce tocmai optează să vină din ţara sa sau de oriunde în Marea Britanie.
S-a comentat, pe de altă parte, că prin atitudinea sa de a limita accesul străinilor la anumite facilităţi şi beneficii materiale, David Cameron îşi propune să tempereze spiritele încinse, în mod special de UKIP (UK Independ