România se află printre 12 ţări UE care vor pierde din 2014 câte un loc de eurodeputat, ţara noastră urmând să deţină 32 faţă de 33 în prezent, potrivit unui proiect aflat în lucru la PE care acomodează numărul aleşilor europeni cu prevederile Tratatului de la Lisabona şi aderarea Croaţiei, informează Mediafax.
De asemenea, Germania va pierde din 2014 trei locuri de europarlamentari, urmând să deţină 96 faţă de 99 în actuala formulă a legislativului european, potrivit proiectului adoptat marţi de Comisia pentru Afaceri Constituţionale a PE.
Alături de România, vor mai pierde câte un eurodeputat Grecia care rămâne cu 21, Belgia (21), Portugalia (21), Cehia (21), Ungaria (21), Austria (18), Bulgaria (17), Irlanda (11), Lituania (11) şi Letonia (8), precum şi Croaţia, care are în prezent 12 euro-observatori.
Parlamentul European va avea în total 751 de locuri, în conformitate cu plafonul stabilit de Tratatul de la Lisabona.
Cu excepţia Germaniei, celelalte mari state europene nu vor pierde niciun loc, astfel încât Franţa va rămâne cu 74 de locuri, Marea Britanie şi Italia cu câte 73, Spania cu 54, Polonia cu 51, Olanda cu 26 şi Suedia cu 20.
Celelalte ţări care nu vor pierde locuri sunt Danemarca (13), Slovacia (13), Finlanda (13), Slovenia (8), Estonia (6), Cipru (6), Luxemburg (6) şi Malta (6).
Această formulă de repartiţie a locurilor din Parlamentul European se bazează pe principiul că "nicio ţară nu obţine mai multe locuri şi niciuna nu pierde mai mult de unu".
Această formulă are şi cele mai mari şanse să treacă de votul în plenul Parlamentului European şi să obţină un consens al liderilor statelor UE la nivelul Consiliului European, necesare înainte de stabilirea cadrului legislativ pentru alegerile din 2014.
De asemenea, Comisia pentru Afaceri Constituţionale a propus şi ca în 2015 să se rediscute formula de