Disfuncţionalităţile înregistrate la coşurile de fum sau utilizarea aragazurilor ca surse de încălzire sunt câteva dintre cauzele care au stat la originea a numeroase evenimente tragice înregistrate în aria de activitate a companiei E.ON Gaz Distribuţie, în prima lună a acestui an.
Astfel, numai în intervalul 1 ianuarie – 4 februarie 2013 au fost înregistrate 7 cazuri de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon. Evenimentele s-au soldat cu 12 victime, dintre care 8 au decedat, ceea ce înseamnă că la fiecare patru zile o persoană a murit asfixiată cu monoxid de carbon.
Numărul persoanelor decedate în acest interval de aproximativ o lună este similar cu numărul celor decedate pe parcursul întregului an 2012, situaţia fiind una fără precedent în aria de activitate a E.ON.
Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri sau utilizarea aragazurilor pentru încălzire şi lăsarea lor în funcţiune în timpul nopţii.
Punând în centrul preocupărilor siguranţa populaţiei, E.ON şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.), parteneri în cadrul campaniei “Împreună pentru siguranţă”, atrag atenţia asupra necesităţii curăţării coşurilor de fum şi a întreţinerii căilor de ventilare. Aceste măsuri de siguranţă sunt esenţiale pentru evitarea intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon dar şi pentru prevenirea incendiilor.
Pentru siguranţa cetăţenilor, E.ON şi I.G.S.U recomandă acestora să se asigure de verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul fir